Summering av 2010

Min blogg om hästhoppning och träning

Som jag lovat så ska jag ju självklart göra en sammanfattning av mitt hästår 2010. Jag ska försöka hålla det hyfsat kort denna gång så att ni orkar läsa ;) haha (wish me luck)

 

Januari

\"\"Vi byggde stall och flyttade till våran alldeles egna gård i Kusmark Skellefteå! Den 30/1 var inflyttningsdag för både mig och hästarna. Samma dag var jag på Mickekurs i Piteå och slog en liten kullerbytta med Maggan så jag var ganska stel när jag skulle flytta saker!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mars

7/3: Tävlade första tävlingen för året i Umeå på min födelsedag den 7:e mars. Jag red 1.20 + 1.40m med Lisel och 1.20m + 1.30m med Maggan och 1.10m + 1.20m med Carros häst Cortucci. Det gick riktigt bra, nollade alla klasser utom en och var placerad i alla! Med Lisel vann jag dessutom 1.40´n som var en tidshoppning. Trots ett nedslag pga att jag höll på att glömma ett hinder och hoppade det helt snett :S En bra födelsedag!

14/3: Startade Lisel och Maggan en dag i Luleå helgen efter och de åkte hem med varsin rosett. Maggan 2:a 1.20m, Lisel 3:a 1.30m.

 

April

\"\"1/4: Dags för första omgången i elitallsvenskan och Lisel nollade laget – YES. Vi kom med laget kom 2:a i omgång 1 av eliten. I övriga klasser var det lite stolpe ut Maggan hade 4 fel i samtliga starter men avslutade med en fin 1.35-runda. Lisel tog en snikplacering i 1.30 med 4 fel i omhopp på en snabb tid.

3/4: Hämtade hem Ville från hans fodervärd i Umeå! Träningen mot en hoppkarriär för lillhästen kunde påbörjas!

15/4: Red även i Gävle omg 2 i elitallsvenskan. Jag och Lisel hade 4 fel i laget (ett pet) liksom ALLA de övriga tre ryttarna – alla kunde lika gärna ha nollat – OTUR! Maggan gjorde två kalasrundor i 1.30m och var placerad i båda. Debuterade 1.40 med henne men utgick då jag inte orkade sitta på henne över hindrena. Jag red hela helgen med feber och förkylning och när jag kom hem hade jag början till lunginflammation, så det blev två viloveckor för mig efter denna tävling. Fick dock träffa Yasmine i Gävle – Superkul!

 

Maj

\"\"7/5: Högbo och final i eliten. Jag la Lisel lite för stort på trekombinationen i laget och fick 8 fel (två ned där). Var 4:a i en 1.20m med Lisel som jag bara red som uppvärmning. Maggan lite stolpe ut igen – 4 fel i samtliga starter. MEN hon gick 1.30, 1.35 och 1.40m och 4:a fel i 1.40m-debuten är ju inte fy skam. Lisel hade två ner i omhopp i 1.35m och ett stopp på sista hindret i den andra 1.40´n. Synd på en annars fin runda!

 

Ridbanan här hemma på gården blev klar (på bilden är det jag och Ville som hoppar på den)

22/5: Regional tävling i Umeå. Riktigt tråkig helg, tror jag hade 4 fel i alla klasser med Lisel och Maggan! Ingen placering denna gång. Red bara 1.30m-klasser. Dessutom var jag dit med Ville på fredagen och skulle debutera 90cm, MEN han slog sig på en bom på framhoppningen och kunde inte starta =( bara att åka hem igen – och på vägen hem krockade jag med transporten i en rondell! =dålig dag!

 

Juni

Ville tävlingsdebuterade på KDRF 0,80 och 0,90m – han var seeeeg men kom runt båda klasserna med ett stopp. Därefter var vi till Vindeln på hans första bortatävling där han startade 0,90 och stannade ut sig, hoppade dock banan runt med jag var röd som en tomat när jag kom ut från banan – som jag hade drivit jag var helt slut :P

Var som vanligt även på Sundsvalls nationella på gräs. Maggan var fin och dubbelnollade 1.35m första dagen, kom just utanför placering. Gick sin andra 1.40m – en ganska mastig bana medendast ett pet i omhoppningen och Maggan kom 4:a i sin andra 140-start! Lisel gjorde en mindre bra helg, när vi stoppade ut oss i en 1.40m bed C, det var 10.000kr i första pris och jag försökte rida på tok för fort in i en kombination och underlaget var LERA :P. Dagen efter gick jag ner i 1.30m, gjorde en klockren grund, men flög av som en vante i omhoppningen – av samma anledning… (red för fort och det var halt i gräset)

Började i juni även ha veckoträningar i hoppning här hemma på gården och hade det en gång i veckan ända in i oktober!

 

Juli

\"LiselVille gick 0,95m på hemmatävlingarna och bjöd faktiskt framåt! Vi rev sista hindret, men det var absolut bästa rundan hittills. Lisel vann en 1.30m bed C – vi var riktigt snabba! Visst ser man på bilden hur fort det går hehe, bilden är från den klassen.

18/7: Var på fina Näset och tävlade i bästa sommarväder. Kom hem med en 5:e plats i 1.30m (med Maggan) och en andraplats i 1.30m med Lisel. Provade tävla Lisel på rakt bett för första gången och det gick inte bra, hon tog inte förhållningarna och jag hade 8 fel med henne i övriga klasser (klassen hon kom tvåa gick hon på sitt vanliga tredelade bett igen) Maggan låg jag tvåa med i NM inför sista dagen, men sumpade chanserna till ett nytt NM-guld när hon i stenvägrade hoppa vattengraven! Mattor hoppar hon utan att blinka, men hon är ju så markskygg – riktiga vatten gravar har hon svårt för. Synd när hon var så fin och vi låg så bra till i totalen!

 

Augusti

Var i Umeå och red 1.30 och 1.40m med Lisel och Maggan. Gick super och vi var placerade i samtliga starter! Tvåa och trea kom vi i båda klasserna. Ville var med och gjorde en riktigt bra tävling med ett stopp i vardera klass i 0,95 och 1m

Alla tre hästarna fick sedan följa till Vännäs, där Ville fick sin första unghästrosett i 1m. Lisel var lite sådär med 8 och 9 fel i 1.35m och 1.40m och Maggan var fin med 4 fel i 1.35m,. I huvudklassen 1.40m bed A:1a (höjning i omhopp) var jag och Maggan dubbelnolla och kom 2:a i klassen!

 

Maggan 1.40m bed A:1a 2010-08-22 from Erica S on Vimeo.

 

 

 

27/8: Ville var till Älvsbyn över dagen och startade 0.90 och 1m, nollade och fick rosett i båda klasserna!


September

3/9: Åkte som vanligt till Gävles nationella på travets innerplan. Som vanligt gick det sådär. Lisel var egentligen jättefin och hade 4 fel i 1.35m och kom till omhoppning i en 1.40m, men där klantade jag till det och vi fick ett stopp… Maggan var lite konstig i helgen och fick ett nedslag på hinder nr 1 första dagen  (1.35m)och ett stopp på hinder nr 1 andra dagen (1.40m)… Sista dagen var vi uteslutna och hon hade verkligen problem att hoppa i kvällssol som det blev efter som jag red bland de sista klasserna hela helgen. Det blev skuggor framför och bakom hindrena så hon var jättespänd!

17/9: Jag var återigen jätteförkyld när vi åkte till Hudik och tävlade. Maggan var fin och 4:a i 1.30m första dagen, andra dagen stannade vi ut oss och tredje dagen utgick jag – bestämde mig för att kolla henne hos veterinären efter det för hon var så konstig och seg – men de hittade inget. Lisel gjorde en riktigt bra tävlingshelg med ett ner i omhopp i 1.30m första dagen. 7:a och placerad i 1.40m (felfri) dag2 och 4 fel i söndagens 1.40m och första utanför placering. Video från lördagens 1.40m i hudik här:

 

 

 

 

Det var en svår bana och hon kändes bara superduperfin! Dessvärre på vägen hem höll lastbilen på att brinna upp och vi fick motorstopp nån il norr om hudik så det var bara att ringa hudik och be om hämtning, vi blev kvar yterligare två dagar! Lastbilen fick åka till verkstad.

24/9: Nationell hoppning i Umeå. Maggan gick 1.20m hela helgen eftersom hon vart s konstig i Hudik. Hon kändes OK och fick rosett (5:a) i en av klasserna. Lisel gick bra dag ett med 4 fel i 1.40m, andra dagen stannade vi ut oss på ett räcke i 1.40m vilket aldrig hänt förr och det var bara jag som fick hjärnsläpp och bad henne hoppa alldeles för snett mot väggen och för långt ifrån. (riktigt sur på mig själv efteråt)

Red årets första 1.45m med 4 nedslag. Borde inte vart så många, inga grova islag men det var över ett år sedan vi red svår hoppning senast och hon hade då inga tankar på att stanna så det var ju skönt. Känns ändå som att problemet med att hon stoppade på kombinationer när det var högt är över då hon inte gjort det på hela året!

 

Oktober

16/10 Umeå RF regional tävling: Ville nollade både 1m och 1.10m – hans första start på den höjden (1.10m)och hans första inomhustävling – jag var så stolt!

 

Lisel startade bara en 1.30m och var dubbelnolla och vi kom 2:a. Maggan stannade hemma. Jag startade även Erik – min kompis Annas häst i vår interna lilla tävling i 1.10´n. Var felfri och snabb ,men hoppade fel hinder :O – Typiskt! Priset Anna fick som red Lisel (med ett stopp i omhopp) var en mysig tjejmiddag på Allstar i Skellefteå.

24/10: Årets sista tävling var i Skellefteå Ridklubbs fina nya ridhus. Ville var nolla i 1m och superfin första dan, men stannade ut sig på kombinationen (missförstånd) i 1.10m. Maggan var 4:a i 1.20m och Lisel vann 1.30m bed C! Bra avslut på året.

 

November

Hästarna får ett konstigt virus, en efter en och det blev inga Micketräningar för mig denna månad. Hästarna fick sin vintervila nu istället och reds igång som vanligt i december sedan.


SUMMERING av ett bra tävlingsår 2010:

 • Under året samlade jag ihop över 200poäng, ca 100p med vardera häst (Lisel och Maggan) och ligger klar 1:a på klubbrankingen för Piteå RK =D
 • Har i år bara åkt hem från två tävlingar med Lisel och Maggan utan rosett.
 • Med Lisel kom jag totalt trea i 1.30m i hela landet i Folksam riders Cup
\"\"
 • I 1.40m kom mina hästar på delad 13:e plats
 • Totalt tog jag 6 placeringar i 1.40m 2010.
 • Lisel har slutat tjorva på trekombinationerna i 1.40m
 • Ville har överträffat mina förväntningar och visat fin kapacitet i hoppningen och gått 110m felfritt!

 

2011-01-04

ABCqtpåj


Mer om Om mig

Ingen tävling i helgen… (är man klantig så är man)Nä alltså förutom att ridhuset är fantastiskt att ha och att jag har fantastiska vänner som hjälper mig så har jag haft lite missflyt på sistonde. I januari lyckades jag snubbla med en vattenhink på stallgolvet och slå ut en tand och slå i ett knä så hårt att jag inte kunde rida på någon vecka. I helgen var det dags igen, flög av Ville på Lottaträningen och slog ut tanden igen och fick en

 

SÅ mycket har hänt!!Men hej alla ni som fortfarande kikar in här nu och då. Jag hoppas ni förstår vilket STORT projekt det är att bygga ridhus, det är helt sjukt! Jag har haft bokstavligen häcken full sedan jag drog igång detta projekt, men  mitt ridhus öppnade 1/11 för användande av ridhusdelen och stalldelen började användas den 1/12. Här har vi nu 6 boxar, spolspilta, sadelkammare och toalett. Vi har trapp upp till övervåningen (stalltaket) där det blir

 

Tävlingen i Norrköping – en olycka händer så lätt…Hej! Förra helgen var jag ju i norrköping och tävlade, tanken var att bara få ett par klasser till med rutin på lite svårare banor inför SM vecka 30. Helgen blev en riktig skithelg tävlingsmässigt, även om det såklart var trevligt att komma ner och träffa Robins förädrar som bor utanför Norrköping. Att åka 90 mil, men mellanlandning i Sundsvall för att det sedan skulle gå så pass dåligt känns ju såklart inte kul. Första

 

Artikel i Norran om ridhuset    Klicka HÄR för att komma till artikeln. Man behöver inloggning för att kunna läsa.

 

Skellefteå RK 19-21/5Jag ligger lite efter med mitt bloggande, men både Quintus och Lolly fick hoppa i skellefteå för två helger sedan. Lolly gjorde sina livs första starter, 90cm på fredag och 1m på lördag och hoppade felfritt i båda sina klasser – vilken stjärna! Eftersom det var regionalt på lördagen så var det med både titthinder som t ex vattenmatta och skärmar och en räcke – oxer kombination och hon var då så himla duktig och

 

Brunflo 6-7/5 – en till bra tävling…Förra helgen var vi ner till Brunflo (Östersund) och tävlade! Eftersom jag startat helgen innan i Sundbyholm så valde jag att bara starta två dagar i Brunflo. Återigen gorde Quintus en jättebra tävling då vi å lördagen inledde med felfritt och en andraplats i 1.40m bed A:0. I efterhand grämde jag mig lite över att jag inte öste på mer, men då jag red (i mitten på klassen var det ännu ingen felfri, så jag

 

Sundbyholm – En bra tävling!Lite sent publicerat inlägg som jag skrev efter Sundbyholmtävlingen för två veckor sedan men glömde publicera… Här kommer det! Det var så skönt att få starta utomhussäsongen och ännu bättre att få göra det på Sundbyholm, från och med nu min absoluta favorittävlingsplats! Hur konstigt det än kan låt för många så är det helt klart värt att köra de dryga 80 milen ner till Eskilstuna och Sundbyholmstravet för att tävla. Det är superbra underlag

 


Kommentera inlägget - Summering av 2010

 • Sofia

  Vad roligt att det gått så bra!:)

 • Erica

  Mitt stall är 90kvm och 3meter i takhöjd. Vi har en frånluftsfläkt i en lufttrumma som går upp genom taket (och genom vinden och upp genom taket som en skorsten. Fläkten används dock inte på vintern för självdraget gör att det håller lagom temperatur, om jag däremot har spolat nån häst så sätter jag igång den en stund för att få bort värsta luftfuktigheten. Jag har \\\"tilllufts hål, alltså luft som kommer in i tre luckor i väggen (högt uppe så inte hästarna nåt, de sitter boxarna). Jag fick uträknat detta av Myrby som jag köpte både boxarna och fläkten/trumman av). När jag släppt ut hästarna på morgonen nu på vintern så sätter jag igen hålet i taket, för att stallet inte ska frysa på dagen. När hästarna är inne så håller de själva stallet uppvärmt på 5-7 grader även om frånluften är öppen i taket. De 3 tilluftshålen/luckorna i boxarna är stängda på vintern. Jag har också placerat varmvattenberedaren i sadelkammaren som är vägg i vägg med vattenspiltan. Praktiskt eftersom jag har även diskho i sadelkammaren direkt under varmvattenberedaren. Det är bara blandaren och vattenslangen som är i själva stallet. Jag har hinkar till alla hästar (har alltså inga vattenkoppar) tycker h\\\'ästarna dricker bättre ur hink och sedan så slipper man oroa sig för att det ska frysa och jäklas…
  Jag har jordvärmeelement i sadelkammaren som egentligen är kraftfullt nog att värma upp hela stallet (vilket det gjorde tidigare när byggnaden var ett garage) Har inte elementet påslaget hela tiden, för då blir det typ 30 grader i sadelkammaren. Om det är riktigt kallt ute så brukar jag ha igång elementet och dörren till sadelkammaren öppen så blir det direkt nån grad varmare i stallet eftersom elementet är så kraftfullt =). Men det är extremt sällan det behövs (bara om det är kallare än -25 grader och hästarna är ute)… Hoppas infon var till hjälp =) MVH / Erica

 • julia

  Fantastiskt år ni har haft! hoppas ni får ett minst lika bra detta år!
  Jag bygger stall i samma storlek som ditt och är inne på ventilationsfunderingarna nu. Har läst att du har 5-7 grader i ditt stall och är lite nyfiken på hur du löst det med värme/vatten/ventilation. Jag har isolerad byggnad, varmvattenberedare i sadelkammare (vars ledningar går ut genom väggen till spolspilta) och nu ska ventilationsfläkt/luftintag monteras. Har du fläkt/luftintag? och vars är dom placerade? har du någon tillskottsvärme i stalldelen? (funderar på om de behövs typ byggfläkt när hästarna är ute och det är riktigt kallt så inte vatten, avlopp fryser. I övrigt önskar jag inte ett \\\"varmt\\\" stall utan är nöjd med 5-7 plusgrader och täcken på pållarna istället, men sadelkammaren är varm till människor och läder.. förlåt det här blev långt, hoppas du har möjliget att svara! mvh

 • Lina

  Låter som ett riktigt bra år! :D

  Tanken är ju att han ska visas riden på 3-års, sen om det blir med mig eller någon annan låter jag vara osagt tills vidare, känns ganska svårt att planera nu =)

 • Lena

  Imponerande med 3:e plats i landet (poäng) i 1,30 med Lisel och en 13:e plats med bägge hästarna i 1,40 för 2010.
  Om både du och hästarna håller er friska/ej skadade så är förutsättningarna stora till ett nytt bra år :)
  Lycka till 2011!

 • Camilla

  gott nytt år på dig med! :)
  hoppas ditt nästa år går lika bra och att du också får vara frisk!
  jag hoppas du börjar om med veckoträningar i kusmark när banan tinat fram, jag är jättesugen på att vara med! :)