Min blogg om hästhoppning och träning

Costa va Deville

Ville som han till vardags kallas är min första helt egna uppfödning. Han är en valack född 2005 efter Akribori – Lux Z.

Ville är nog bland det charmigaste man kan hitta. Alla nya människor ska han försikigt hälsa på genom att blåsa en i ansiktet och i håret, han är precis lika nyfiken, försiktig och kärvänlig som sin mamma.

När Ville var 1-3år stod han på lösdrift, sedan red jag in honom men hade då inte möjlighet att ha tre hästar installade (jag hade inte eget stall då) så han lånades ut på foder i ca ett år. När jag tog hem honom igen (april 2010) började han genast utbildas till hopphäst och Ville gick första året otroligt mycket framåt i sin utbildning. Sitt första tävlingsår – 2010 så började vi med 90-1m och avslutade med att debutera 1.10m felfritt i oktober. Under 2011 gick han upp till 1.20m, dock mest med placeringar i 1.10m där han nästan alltid var felfri. Efter vinters träning 2011/2012 så blev han mycket säkrare och starkare i sin hoppning och inledde första tävlingen i mars 2012 med att gå felfritt i både 1.10m och 1.20m… därefter har det rullat på och han har tagit en massa rosetter i 1.20m 2012 och hann även debutera 1.30m. 2013 började han bli stadig på 1.30m och göra nollor och avslutade säsongen med att komma tvåa i en nationell 1.30m.
Ville är en mycket försiktig häst som sällan är i bommarna. Ibland kan det gå 10 starter utan att han ens varit i en bom och är helt klart en rolig häst att ha med sig på tävling. PÅ grund av att han är så försiktig har vi alltid skyndat långsamt med honom, men målet var 1.40-debut under 2014. Tyvärr så går det ju inte alltid enligt planen…

I januari 2014 fick Ville en skada, där vi inte hittade exakt vad felet var förrän några månader senare. Under sensommaren 2014 opererade vi bort en bit av menisken i hans högra bakknä då den trasats sönder och hängde ner i leden, och efter det har vi haft en lång resa tillbaka till tävlingsbanorna. När han precis var friskförklarad och under igångsättning nästan ett år senare så skadade han sig i hagen på grund av en spark från en annan häst och vrickade sig ordentligt på samma bakben som meniskskadan, detta gjorde att han kom tillbaka till tävlingsbanan först i augusti 2015, men det med besked! Ville har startat 10 klasser 1.10m-1.20m under hösten 2015 och gått till omhoppning i samtlliga starter. Han har tagit flera fina placeringar och avslutade med att vinna en 1.20m i Luleå den sista oktober. Nu kommer han att matchas vidare försiktigt med mycket grund och styrketräning under vintern och förhoppningsvis kan han starta 1.30m till våren (2016).

Nu undrar ni säkert också varför “Ville” har fått ett sånt konstigt namn, för JA, han heter faktiskt COSTA VA DEVILLE. Det var helt enkelt så att jag har kämpat så mycket för att få hans mamma ridbar från en gammal skada. Då jag insåg att det aldrig skulle bli en tävlinghäst av henne, så triangelmärktes hon och betäcktes istället. Tyvärr så började vi semineringarna sent och det tog sig varken, på första, andra eller tredje försöket. Sista försöket var precis innan betäckningsstationerna skulle stänga och då bestämde jag mig även för ett hingstbyte och vi hade tur, hon blev dräktig med Akribori! Så egentligen kan man säga att namnet Costa va Deville, eller på svenska: Kosta vad det vill, kommer av hur mycket tid och pengar jag lagt ner, först på att få hans mor i tävlingsskick och sedan även på att få henne dräktig… För kosta vad det ville, men jag skulle ha ett nånting utav av mitt underbara sto!

ABCqtpåj