Skillnaden mellan vinst eller förlust kan vara hårfin…

Min blogg om hästhoppning och träning

I helgen har jag ju varit på nationellt meeting i Umeå. Planen var att gå ut hårt och starta 1.30m, 1.40m, 1.40m redan årets första meeting (förutsatt att 140 på lördag kändes bra då såklart). Och SOM han har hoppat i helgen min lilla Quintus, är VÄLDIGT nöjd med hans prestation i helgen, trots att han blev trött i den svåra 1.40n på söndag, där vi var så nära en felfri runda man kan komma, men fick soppatorsk på sista hindret (bägge två kan man säga)…
På fredagen hade vi ett ner i grunden i 1.30m, fegridet av mig genom en sväng där jag tyckte att vi förlorade fästet lite och därför tog jag en extra förhållning som gjorde att vi kom väldigt nära på trippeln och rev fram(!)kanten. Dåligt av mig att göra en sån miss!

På lördagen ville jag såklart ha revansch och snurrade på galoppen ordentligt och det gav resultat. 4 fel i 1.40n (tidshoppning) där det inte var en enda felfri av 12 startande. Är supernöjd med första halvan av banan, men sen fick vi lite långt på de 23m fram till oxern in i kombinationen (8 a) och fick putta på lite varav han hoppade kombinationen lite ur balans och rev räcket ut. (där skulle jag ha supportat framåt direkt efter räcket för att nå fram på de 23m). Efter nedslaget så tog han i väldigt mycket på de 3 återstående hindrena på banan (brukar kunna hända om han rivit med frambenen) vilket resulterade i att jag tippade av i svängen efter sista hindret. haha! Han vinglade till lite innan sista oxern, så jag fick lägga på ben… och då gör han väääärldens språng (typ över hinderstöden med bakbenen) och hindret hoppades tight mot väggen så i landningen vände han (och jag fortsatte rakt fram) haha. Så fin häst man har, så jag var glad i hågen ändå och ställde mig upp och vinkade (man får ju bjuda lite på sig själv ibland) ;)… Sen (för er som undrar) så skulle jag ju aldrig ha släppt taget om jag inte sett att jag redan passerat mållinjen då hade jag nog försökt kravla mig upp igen :) Första utanför placering blev resultatet!
Här är en video från lördagens ritt:

 

På söndagen var jag jättetaggad och det var 1.40m som gällde. Helgens huvudklass och ganska svårt idag! Lite samma som dagen innan , är nöjd med första halvan av banan och galoppen jag satte i början, sedan fastnade jag lite i svängen till trippel – räcke kombinationen, och efter det började han kännas lite matt… När vi kämpat oss genom 3 kombin var vi fortfarande felfria och det var två hinder kvar, en oxer med vattenmatta, gömd kort ur sväng och sedan bruten linje 25,5m till ett räcke. Kände hur mjölksyran började tränga sig på hos honom och på oxern så hoppade jag lite före (när han blir trött så fryser han ibland till innan avsprånget och sen tar han i för kung och fosterland. Vi klarade oxern även om jag flög fram på halsen pga att jag hoppade ju före honom och sen skulle jag bara räta upp mig och hålla om på mina 6 språng till sista räcket, vilket jag gjorde men vi kom typ en halvmeter för stort och han stannade istället och jag flög av (suck). Förstå ETT hinder kvar och av 5 placerade var det endast 2 felfria i grunden och jag var såååå nära att bli den 3:e nollan, när vi ju klarat alla svårigheter :( Hann till och med tänka, JA där satt den typ 3 galoppsprång innan sista…. Det tar faktiskt lite på en tävlingsmänniska som mig, även om jag ju vet att jag inte supportade honom tillräckligt på sista linjen. Ett enda sketet räcke kvar att övervinna…

Vad har jag lärt mig då? JO när han överhoppar sig behöver han ännu mer hjälp framåt tidigare, och jag måste va snabbare! Vi får aldrig hinna komma till momentet där han “fryser till” när han ska hoppa av och sen tar i som tusan.
Men ju fler meeting han får hoppa ju starkare blir han ju förhoppingsvis. Det är lätt att glömma att han är yngre än i princip alla andra hästarna i 1.40m och detta var hans 2:a och 3:e 1.40m start inomhus.
Nästa tävling väntar i Gävle om 2 veckor och då ger vi allt! På grund av hur de lagt upp klasserna blir det ett annat upplägg där vi inleder med 1.40m på fredag (enda dagen det finns 1.40m) sedan blir det 1.30m lördag och 1.35m på söndag. Ska bli spännande och se om det upplägget passar honom bättre i och med att han har mer energi första dagen… Men för min egen skull hade jag gärna haft klasserna i ordningen 1.30m, 1.40m, 1.35m…

2015-03-31

ABCqtpåj


Mer om Quintus 101

God Jul!Hej hopp! På julafton blev det lite hoppning på KDRF med Hanna, vi var garanterat ensamma med att fira julaftonslunch där på hopptiden, men det är ju bara hopptid 4 timmar varje lördag och 1,5 timme på söndag (om man inte räknar en vardagkväll i veckan efter 21.30 då) så den tiden vill man ju använda. Övrigt tid är det för det mesta max 2 hinder som gäller. Satte upp en rak och en bruten

 

Förbannade Mugg!Jo, jag tänkte berätta hur det är med Quintus. Han var på hälsokoll på hästkliniken i Norr (i Boden) i måndags och precis som jag misstänkte så är det muggen som spökar.  Ska försöka dra historien hyftsat kort: För ca 2 månader sedan började det ju “välla ut” var genom huden vid kronranden på ena bakbenet. Vi trodde först att det var en hovböld men hittade inget riktigt utgångshål till en början fast när det

 

SRK-tävlingen lör-sön!Nu höll jag ju nästan på att glömma rapportera från dag 2 och 3. Lördag: Det var riktigt pissigt väder med regn på förmiddagen och banan var en enda vattensörja (det har för övrigt regnat på mer än hälfter av årets utetävlingar… man blir lite less!) Hoppade som planerat en 1.25m med Ikaros, och vi var dubbelnolla och vann klassen, idag IGEN :D kul att jag känner att jag får med honom bättre i svängarna

 

Videos från SundbyholmHär kommer film på fredagens 1.40m (tidshoppning) och 1.45m på lördagen!

 

Sundbyholm, längtar redan tillbakaVilken underbart fin tävling vi var på i helgen, så välordnat, fint underlag, bra mat, bra uppstallning, bra banor osv. För en liten stund så ångrar jag att jag inte är anmäld till SM på Sundbyholm om en och en halv vecka! Jag vill tillbaka. Och just på Sundbyholm hade jag verkligen velat rida mitt första SM! Men nu är beslutet taget, vi satsar på inomhus SM v46! Tills dess kommer vi att vara mer

 

Helgens tävling i Sundsvall!Vi har haft en härlig helg i Sundsvall! Hästarna har gjort två kanonrundor vardera av tre möjliga och fick tre rosetter med mig hem. Dessutom var Quintus felfri i 1.45m-klassen på lördag och i och med det har vi nu kvalat till senior-SM! Hur coolt är inte det!? Nu är det inte säkert att jag kommer att starta redan v 33 då utomhus-SM går i Sundbyholm, vi får se hur det går fram till dess

 

Klockren bild!Brunflo i maj: Jag och Quintus vänder upp mot sista hindret i omhoppningen, lång anridning och det gick undan efter denna sväng vill jag lova haha. Min fokuserade blick och hur han använder hela kroppen i vändningen <3.  Min powerjumper in action helt enkelt! – Love it! fotograf: Vera Holgén

 


Kommentera inlägget - Skillnaden mellan vinst eller förlust kan vara hårfin…