Umeå 23-25/9

Min blogg om hästhoppning och träning

Visst är det alltid roligare att rapportera från en tävling som verkligen gått bra. Jag är inte helt nöjd med förra helgens tävling i Umeå såklart, och mest besviken är jag över att det inte blev någon 1.45-start för mig och Quintus. Han har ju som sagt haft hovböld och sedan lymfanggit på det och sedan fått mugg på samma ben. Tyvärr är muggen kvar och han är fortfarande lite svullen till och från. Jag hade hunnit rida tre veckor eller nåt sånt innan Umeå, men bara hoppat en gång så det blev ju ett litet brak för honom. Dessutom fick han gå i stora beteshagen ganska mycket när han var skadad vilket kanske inte var så bra för formen. Han blev lite rundare än vad som är optimalt på den korta tiden.
Nåja! Jag hade ju tre hästar med mig i Umeå och alla tog varsitt pris (även Quintus). Dessutom som en liten bonus så tog Ikaros hem DM-segern. Tyvärr väldigt lite startande i DM eftersom att de flesta valde att rida 120-cupen där man kunde vinna 10 tusen istället (inkl jag och Ville). Himla synd egentligen att DM:et alltid kommer i skymundan, de borde lägga in en premie på typ 5000kr eller nåt så det får lite status.

Men så här gick det dag för dag i Umeå:
Fredag 23/9: 1.20m: Ikaros kändes fin i grunden i 1.20m men i omhoppningen blev han stark och lite stressad och rev tre hinder. Ville var bland de sista ut och jag red ruskigt fort, tyvärr petade han ner bakbommen på trippeln, annars hade vi vunnit klassen. Snabbaste tiden på 4 fel i omhopp alltså. 1.30m: Quintus kändes fin i grunden, men i omhoppningen blev jag lite väl taggad och missbedömde svängen till trippel-räckekombin som stod vid väggen, quintus funderade på att stanna då jag hoppade snett mot väggen men hoppade och klarade trippeln och jag fick släppa tyglarna för att nå fram på de två sprången till räcket efter, sedan till sista hindret höll han på att hoppa fel hinder och det blev några skrittsteg och sedan två galoppsprång till sista, vi klarade det felfritt men skrattade mest åt den omhoppningen, allt blev så tokigt. Trots missarna red jag ändå så pass fort i övrigt att det räckte till ett fjärdepris med Quintus.
Lördag 24/9: 1.20m: Ikaros kändes fin och lyckades få till en fin runda i en klass där folk red vansinnigt fort. Det räckte till en 8:e plats, ca 1.5 sek efter segraren. Ville var inte sämre han och vi var dubbelt felfria och gick in på en 6:e plats. 1.40m: Sedan var det dags för Quintus och 1.40m, han kändes kanonfin de första 6 sprången, men kom något stort på trippelbarren kort ur sväng och då vågade han inte hoppa av utan ångrade sig och det blev ett stopp. Väldigt olikt honom, men trippeln stod bara någon meter från där den stod dagen innan när det blev tokigt på den och tyvärr har han ett riktigt hästminne. Eftersom att underlaget var lite löst och jag inte hade någon chans till placering så valde jag att utgå då vi ju ändå hade halva banan kvar, såå hoppade ettan och gick ut. Vid eftertanke skulle jag ha hoppat trippeln innan jag utgick… men man har ju inte många sekunder på sig att ta ett beslut…
Söndag 25/9: 1.20m: Ville rev tyvärr ett i grunden, kändes fin annars och som en tiger i svängarna, nästan svårt att inte rida tidshoppning när hästen vänder av sig själv och letar hinder. Tyvärr rullade vi av 6b, han var knappt i den… Inte så mycket att säga om.. Däremot efter den rundan så bestämde jag mig för att byta klass med Q och bara rida 130. Han kändes ju inte rikitgt i form och när jag red Ville så tyckte jag fortfarande att underlaget kändes gropigt och löst. 1.30m: Ikaros var först ut i 1.30m och detta var faktiskt vår 1.30m debut inomhus. Han hoppade riktigt fint faktsikt och det kändes inte så högt, men tyvärr rullade han av två räcken, utsprånget ur trekombin och hinder nr 2, i övrigt hoppade han riktigt bra och jag blev sugen på att starta fler 1.30m inomhus med honom. Vi behöver bara träna lite mer styrka och teknik så han tar mer höjd på räckena. I och med att vi kom runt 1.30m och låg bra till inför sista dage i DM tack vare gårdagens 1.20mplacering så vann jag DM med Ikaros. Quintus var bland de sista ut i 1.30n och jag satte lite extra tryck i galoppen för att försäkra mig om att han skulle ta skänkeln… Han hoppade grunden fint, men på första i omhoppningen så råkade jag hålla lite för mkt på linjen och fick rida ut honom två sista sprången och då fick han på tok för kort inne i kombinationen… Ändå var det hans “bästa” kombination som är räcke – ett språng – oxer, han gör den jättebra då det är högre men nu kastade han sig lite in över räcket och hann inte med ett galoppsprång däremellan så han pallnitade och jag flöd rakt in i oxern. Jag slog mig inte som tur var men självförtroendet bler ju såklart lite mosat. Här har vi tränat att han ska bjuda och nå fram i kombinationerna och nu ryms han inte igen för att han kommer lite stort in? Egentligen vet jag ju vad det handlar om… för mycket tryck i galoppen in och för lågt räcke för att få ett bromsande språng.. men ändå. Aldrig roligt att flyga av.

Så summa summarum: Otur med Ville, med en seger första dagen då vi faktiskt var snabbast så hade utgångsläget sett annorlunda ut för att vara med och slåss om det 10 000kronorna i 120-cupen. Ikaros skötte sig fint och med lite mer träning hoppar han felfritt 1.30m inomhus också. Med Quintus så blev allt bara fel, från första dagen då vi hoppade för snett mot väggen på trippeln, han är en försiktig häst och inte alls så lättriden som man kan tro. Priset för  att ha en häst som inte vill riva kan ju vara att de ibland blir allt för försiktiga. Han är modig, han har ju allt egentligen, men då måste jag vara på topp också och inte skrämma honom med nå vilda omhoppningssvängar inför en start i högre klass.
Nu siktar vi med nya tag mot Gävle nästa helg och förhoppningsvis blir det start i 1.45m där istället!
Fina Ville, foto: Jenny Nyström Welam

villerosaracke

2016-10-01

ABCqtpåj


Mer om Om mig

Ingen tävling i helgen… (är man klantig så är man)Nä alltså förutom att ridhuset är fantastiskt att ha och att jag har fantastiska vänner som hjälper mig så har jag haft lite missflyt på sistonde. I januari lyckades jag snubbla med en vattenhink på stallgolvet och slå ut en tand och slå i ett knä så hårt att jag inte kunde rida på någon vecka. I helgen var det dags igen, flög av Ville på Lottaträningen och slog ut tanden igen och fick en

 

SÅ mycket har hänt!!Men hej alla ni som fortfarande kikar in här nu och då. Jag hoppas ni förstår vilket STORT projekt det är att bygga ridhus, det är helt sjukt! Jag har haft bokstavligen häcken full sedan jag drog igång detta projekt, men  mitt ridhus öppnade 1/11 för användande av ridhusdelen och stalldelen började användas den 1/12. Här har vi nu 6 boxar, spolspilta, sadelkammare och toalett. Vi har trapp upp till övervåningen (stalltaket) där det blir

 

Tävlingen i Norrköping – en olycka händer så lätt…Hej! Förra helgen var jag ju i norrköping och tävlade, tanken var att bara få ett par klasser till med rutin på lite svårare banor inför SM vecka 30. Helgen blev en riktig skithelg tävlingsmässigt, även om det såklart var trevligt att komma ner och träffa Robins förädrar som bor utanför Norrköping. Att åka 90 mil, men mellanlandning i Sundsvall för att det sedan skulle gå så pass dåligt känns ju såklart inte kul. Första

 

Artikel i Norran om ridhuset    Klicka HÄR för att komma till artikeln. Man behöver inloggning för att kunna läsa.

 

Skellefteå RK 19-21/5Jag ligger lite efter med mitt bloggande, men både Quintus och Lolly fick hoppa i skellefteå för två helger sedan. Lolly gjorde sina livs första starter, 90cm på fredag och 1m på lördag och hoppade felfritt i båda sina klasser – vilken stjärna! Eftersom det var regionalt på lördagen så var det med både titthinder som t ex vattenmatta och skärmar och en räcke – oxer kombination och hon var då så himla duktig och

 

Brunflo 6-7/5 – en till bra tävling…Förra helgen var vi ner till Brunflo (Östersund) och tävlade! Eftersom jag startat helgen innan i Sundbyholm så valde jag att bara starta två dagar i Brunflo. Återigen gorde Quintus en jättebra tävling då vi å lördagen inledde med felfritt och en andraplats i 1.40m bed A:0. I efterhand grämde jag mig lite över att jag inte öste på mer, men då jag red (i mitten på klassen var det ännu ingen felfri, så jag

 

Sundbyholm – En bra tävling!Lite sent publicerat inlägg som jag skrev efter Sundbyholmtävlingen för två veckor sedan men glömde publicera… Här kommer det! Det var så skönt att få starta utomhussäsongen och ännu bättre att få göra det på Sundbyholm, från och med nu min absoluta favorittävlingsplats! Hur konstigt det än kan låt för många så är det helt klart värt att köra de dryga 80 milen ner till Eskilstuna och Sundbyholmstravet för att tävla. Det är superbra underlag

 


Kommentera inlägget - Umeå 23-25/9