Vår debut i 1.50m!

Min blogg om hästhoppning och träning

Som jag skrev i förra inlägget så tog jag modet till mig och anmälde till 1.50m på Runsten! Första dagen blev det 1.45m som uppvärmning så gick hårt ut redan från början. Han var lite spänd och vi fick två ner (8 fel) och han hoppade väldigt spänt på stora vattnet – men han hoppade! :D. På lördagen dags för 1.50m debut och precis som dagen innan kom det små skurar till och från under dagen. Vi slapp rida i regn men eftersom banan blivit halkigare såvar jag tvungen att brodda upp honom. Vi har ju bara tävlat på gräs i Sundsvall förr och den banan är det mer sand i och har bara behövt ha små brodd! Vi fick en bra framhoppning inför 1.50, hoppade fram lite på gräsframhoppningen först och sedan tog jag oxern på den större fibersandbanan för att få igång galoppen för att sedan avsluta på gräsbanan igen med ett större räcke på gräset precis innan start. Väl inne på banan visade jag honom utsprånget i trekombin som var en stor parallell 1.50-oxer :O, tänkte så det inte skulle bli som i Brunflo utan att han verkligen skulle uppmärksamma bakbommen :). Som tur var slapp jag stora vattnet idag så det bara var med fredag och söndag!. Satte bra galopp på första hindret och plockade bort ett språng mellan hinder 1 och 2, det var dryga 32 meter i neförsbacke (ytterligare en svårighet med runstens bana att den lutar rätt så mycket!). Vi red på 7 språng! Han stod emot mer än vanligt på de 3 första hindrena (vilket syns då jag “fulrider” lite med hela kroppen) När han blir spänd och står emot som han gjorde två första så blir han lite slow upp, hoppar högre med kroppen och hänger lite med frambenen även om han drar upp knät, inte så ekonomiskt såklart. Eftersom han inte kändes riktigt framme så red jag på extra på treans räcke med en stor vattenmatta i bakkant varpå han blev spänd och rev med bak, fortsatte på en s-båge till en oxer där han hoppade fint och sedan kom han igång och blev lite väl “på” och stark på räcket direkt efter och fick ett frambensfel på det. Därefter kände jag att jag måste samla ihop grejerna och la honom lite nära på oxern som va hinder 6 och fick ett runt språng, halkade lite i svängen till trekombin (7a,b,c) men fick ett bra läge in och han hoppade fantastiskt ut, han var bra även på nästa linje (8- 5 språng – 9), men sen kom en tvåkombi (10a-b) i nedförsbacke och där halkade han till i landningen och kom inte riktigt upp på b-hindret utan rev det räcket ganska grovt. Var lite rädd att han skulle tappa självförtroendet av det men vi tuffade vidare på hinder 11 som var banans största oxer och i uppförsbacke och avslutade den linjen till sista räcket felfritt. Så det blev 3 ner, alltså 12 fel totalt. Det är inte ofta han har så många bommar ner, har hänt EN enda gång förr sedan jag köpte honom och det var i Riders trophy finalen på 1.40m då han var 7 år och redan gått en klass på morgonen så han var lite trött…
Nedslagen kom alltså bara på räcken, första pga att jag red på för hårt på räcket med vattenmattan i bakkant, ett för att han hamnade för mkt i handen till räcke 5 och sedan sista nedslaget (på 10b) för att han inte riktigt fick grepp  i landningen i kombinationen! (Inte nåns fel ju)
Så trots att det kändes lite som en krigarrunda pga att han spände sig i början och jag red på lite hårt så avslutade vi bra och KAPACITETEN i den hästen kan man inte klaga på! Som han tog sig an oxrarna och 3-kombi i uppförsbacke osv på ett  ovant underlag utan optimal broddning var imponerande. Tänk vad vi kan göra då vi båda slappnar av och ridningen blir mer harmonisk! Riktigt härlig känsla när man känner att man fortfarande inte är på hans röda fält, kanske för dagen men absolut inte i framtiden!
Trots att jag fick rida söndagens final om jag ville så valde jag att avstå, Lotta tyckte samma som jag att det är onödigt att gå in i en till minst lika stor 1.50m direkt efter debuten utan nu får han ta det lite lugnt och sedan blir nästa start i 1.50 i Sundsvall v 26! Tyvärr också på gräs men förhoppningsvis utan regn och med en mer avslappnad häst och ryttare ;)

Hoppas ni uppskattade min egen analys, ville gärna skriva den och sånt kan man också lära sig av och förstå när man ser rundan tycker jag… Här kommer filmen:

2016-06-15

ABCqtpåj


Mer om Quintus 101

God Jul!Hej hopp! På julafton blev det lite hoppning på KDRF med Hanna, vi var garanterat ensamma med att fira julaftonslunch där på hopptiden, men det är ju bara hopptid 4 timmar varje lördag och 1,5 timme på söndag (om man inte räknar en vardagkväll i veckan efter 21.30 då) så den tiden vill man ju använda. Övrigt tid är det för det mesta max 2 hinder som gäller. Satte upp en rak och en bruten

 

Förbannade Mugg!Jo, jag tänkte berätta hur det är med Quintus. Han var på hälsokoll på hästkliniken i Norr (i Boden) i måndags och precis som jag misstänkte så är det muggen som spökar.  Ska försöka dra historien hyftsat kort: För ca 2 månader sedan började det ju “välla ut” var genom huden vid kronranden på ena bakbenet. Vi trodde först att det var en hovböld men hittade inget riktigt utgångshål till en början fast när det

 

SRK-tävlingen lör-sön!Nu höll jag ju nästan på att glömma rapportera från dag 2 och 3. Lördag: Det var riktigt pissigt väder med regn på förmiddagen och banan var en enda vattensörja (det har för övrigt regnat på mer än hälfter av årets utetävlingar… man blir lite less!) Hoppade som planerat en 1.25m med Ikaros, och vi var dubbelnolla och vann klassen, idag IGEN :D kul att jag känner att jag får med honom bättre i svängarna

 

Videos från SundbyholmHär kommer film på fredagens 1.40m (tidshoppning) och 1.45m på lördagen!

 

Sundbyholm, längtar redan tillbakaVilken underbart fin tävling vi var på i helgen, så välordnat, fint underlag, bra mat, bra uppstallning, bra banor osv. För en liten stund så ångrar jag att jag inte är anmäld till SM på Sundbyholm om en och en halv vecka! Jag vill tillbaka. Och just på Sundbyholm hade jag verkligen velat rida mitt första SM! Men nu är beslutet taget, vi satsar på inomhus SM v46! Tills dess kommer vi att vara mer

 

Helgens tävling i Sundsvall!Vi har haft en härlig helg i Sundsvall! Hästarna har gjort två kanonrundor vardera av tre möjliga och fick tre rosetter med mig hem. Dessutom var Quintus felfri i 1.45m-klassen på lördag och i och med det har vi nu kvalat till senior-SM! Hur coolt är inte det!? Nu är det inte säkert att jag kommer att starta redan v 33 då utomhus-SM går i Sundbyholm, vi får se hur det går fram till dess

 

Klockren bild!Brunflo i maj: Jag och Quintus vänder upp mot sista hindret i omhoppningen, lång anridning och det gick undan efter denna sväng vill jag lova haha. Min fokuserade blick och hur han använder hela kroppen i vändningen <3.  Min powerjumper in action helt enkelt! – Love it! fotograf: Vera Holgén

 


Kommentera inlägget - Vår debut i 1.50m!